ceremóniamester
Esküvői gondolatok

Ceremóniamester – Mi fán terem?

Az esküvői szolgáltatókközött közel 10 évvel ezelőtt hazánkban is megjelentek a ceremóniamesterek. Miben más, mint a jól ismert vőfély, és milyen ceremóniamester szakmai fogások vannak, amitől az esküvő érdekes és gördülékeny lesz? Az itt olvasható cikket a Ceremóniamester Szövetség készítette, akikkel az esküvő kiállításon is találkozhat.

A ceremóniamester az esküvő karmestere. Segítségével az esküvőn dolgozó szolgáltatók görülékenyen tudnak együttműködni. A ceremónaimester észrevétlenül teremti meg a kohéziót, a háttérből irányítva az együttműködőket. A ceremóniamester az információk központja. A vendégek tőle tudják meg időben az este eseményeit. Tisztán, kedvesen és határozottan kommunikál mindenkivel. A ceremóniamester az esküvő eseményeit mindenki számára élménnyé emeli.

Korunk multikulturális kavalkádjában szokások és hagyományok keverednek, ami nem kifejezetten könnyíti a készülődő menyasszony és vőlegény dolgát. Legalább 8 nemzet hagyományai mutálódtak a magyar szokásokba, behozva az esküvő ceremóniájába olyan elemeket, amelyek sokszor nehezen összefűzhetők.

Mi a különbség a ceremóniamester és a vőfély közt?

A vőfély dolga egykor faluhelyen a három napos esküvőn az volt, hogy kikiáltóként végigkísérje a vőlegényt az egész esküvő menetén, hogy a pár helyett szónokoljon, hogy a nap(ok) főszereplőjeként mindig a középpontból irányítsa a dolgokat. Éppen ezért feltűnő ruhája és állandóan harsogó hangja betöltöte a faluhelyi lagzit. A jó vőfélyért akkortájt néha még meg is verekedtek a lagzijukat egy időben tartó legények, hogy hova menjen a “nagyvőfély”.

Az idő azonban múlik – a szokások is változnak…

A ceremóniamester feladata ugyanaz, mint elődjének, de megjelenése, viselkedése és kommunikációja már igazodik a városi környezethez és elvárásokhoz. A ceremóniamester – jó esetben – nem főszereplő, sokkal inkább amolyan “földi utaskísérő”, aki ha kell, irányítóként, ha kell szónokként, de sokkal inkább háttérből a szálakat összefogó “villámhárítóként” tevékenykedik az esküvő során.

A ceremóniamester feladata:

A ceremóniamester dolga, hogy átvállalja a párra nehezedő feladatok egy részét, hogy helyettük kommunikáljon, hogy tudja, mit reagáljon, ha a zenekar túl sok pihenőt tart vagy ha leborult a konyhában a torta a tálcáról.

A ceremóniamesterek etikai kódexét és sztenderdjeit valamint a szövetség által elismert ceremóniamestereket a ceremoniamester.org oldalon találja.