esküvői szokások
Esküvői gondolatok

Esküvői hagyományok a világból

Svédországban az esküvő napján a menyasszony édesanyja egy aranyérmét tesz a lánya jobb cipőjébe, az édesapa pedig egy ezüstérmét a bal cipőjébe, hogy ne legyenek anyagi gondjai az ifjú párnak közös életük során.

Az esküvő Afrikában nagy ünnepnek számít. Egy pár csepp alkoholt kiöntenek a földre, hogy még az ősök is jól érezzék magukat.

Amint egy angol pár belép az esküvői ceremónia helyszínére vagy elhagyja azt, megszólalnak a harangok, hogy elijesszenek minden rejtőzködő, gonosz lelket. A menyasszony követi a régi szokást, mely szerint a nagy napon viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsönkapottat és valami kéket, de hogy még biztosabb legyen a sikeres házasság, a cipőjébe egy hatpennys érmét is tesz.

A görög menyasszony cukrot tesz a kesztyűjébe, hogy édes legyen a házasélet.

Számos országban elterjedt szokás az esküvő napján fát ültetni. Svájcban fenyőfát szoktak ültetni, amely a szerencse és a termékenyég szimbólum.

Kínában a nyolcas szerencsés szám, ezért nyolcfogásos lakomát szolgálnak fel az esküvő napján. Az egyik fogás tészta, amely a hosszú életet jelképezi.

Az afro-amerikai párok egy virágokkal díszített seprűnyélen ugranak át. Ez a szokás a rabszolgatartás idején alakult ki, amikor a hagyományos esküvői szertartás tiltott volt számukra.

A francia újdonsült pár egy kétfülű kupából iszik, amely generációról generációra öröklődik. A nászéjszakát a vendégek úgy próbálják megzavarni, hogy nagy ricsajt csapnak edények és lábasok ütögetésével. Ez a szokás Amerikában is elterjedt, de ott a nagy zajt az ifjú pár autójára kötözött konzervdobozokkal érik el.

A mexikói esküvőn egy rózsafűzért tesznek a menyasszony és a vőlegény vállára és kezére, ami kifejezi egységüket. Mikor a pár az első táncát táncolja, a násznép szívalakban körbeveszi őket.

Az esküvő napján az olasz párok összetörnek egy vázát. Minél több darabra törik szét, annál több boldog évet töltenek majd együtt.

Az orosz Ortodox szertartáson miután megkoronázzák a vőlegényt és a menyasszonyt, az ifjú pár versenyez, hogy ki lép hamarabb a fehér szőnyegre. Úgy tartják, hogy a győztes lesz majd a ház ura.

Finnországban a vőlegény édesanyja egy tányért egyensúlyoz a fején az ifjú pár első tánca alatt. Amikor leesik a tányér, megszámolják, hány darabra tört, ugyanis a darabok száma megmutatja, hány gyereke lesz a párnak.