gyerek-az-esküvőn
Esküvői gondolatok

Gyerek az esküvőn

A templomban még aranyos gyűrűvivő Petikéből a vacsora végére előtör Loki, a csínytevő démon – mit lehet tenni, ha nem a Valhallában vagyunk, hanem egy esküvőn?

Petike (3,5) a templomajtóban szorítja apu kezét, másikban a gyűrűpárna, amin ott pihen a két jegygyűrű. Az orgona megszólal, a menet elinul. Petike félénk büszkeséggel masírozik a “furcsa szoknyás bácsi” felé, aki elveszi tőle a gyűrűket.

Anyu ölében a templomi szertartás ötödik perce kezd igen unalmassá válni. Sokat beszél a bácsi, és valami könyvből is olvas, de semmi dínós vagy sárkányos, csak valami házról, amit egy ember a sziklára épített – uncsi… Petike elkezd játszani a padra rögzített virágdísszel. Mikor hatékonyan eltávolította a virágdíszből a virágot, és már csak a rögzítődrót dekorálja a pad szélét, ezt is megunja. A bejárat környékén ugyanis egy másik gyerek talált valamit a földön. Petike kikúszik Anyu öléből, és rajtaüt a nála kisebb Zsoltin, és elveszi tőle a földön talált kavicsot. Zsolti hangos visítással jelzi nemtetszését, nagyjából egyidőben azzal, hogy az atya felteszi a kérdést: “Akarod-e hitvesül?”

A pillanatnyi zavart Apu oldja fel, aki Petit gyorsan nyakba veszi, és távoznak a templomból.

A szertartás után a gratulációk alatt Peti láthatóan elemében van. A nyári napsütésben szaladgál és bújócskázik – a parkolóban az autók alatt. Aztán Apu felnyalábolja, és viszi, mert “Megpusziljuk a menyasszonyt…”

A vacsora helyszínére érve Peti éhes és fáradt. Továbbá szomjas és pisilnie is kell. Az első pogácsák, sütik, baracklé és a WC meglátogatása azonban mindent rendbe tesz. Peti megint konszolidált – és kissé bágyadt – óvodássá szelídül.

A vacsora előtti beszédek alatt jól viselkedik, figyel, csak egyszer szólal meg (az örömapa beszéde közben): “Apa, miért beszél ilyen sokat a bácsi?” Az általános derültség jól jön a még kissé feszült násznépnek. Kezdődhet a vacsora.

A leves újházi tyúkhúsleves – Peti természetesen nem kér, mert telenyomta magát pogácsával és baracklével 20 perce. Helyette viszont kiválóan érzi magát, miközben az asztal körül kergetőzik saját magával. Egy óvatlan pillanatban az asztalról lelógó futót magával rántva egyenletesen eloszlatja Marika néni barikolt merlóját az eredetelieg fehér asztalon. Abroszcsere nem megoldható, tele az asztal étellel, dekorációval, marad a több tonnányi papírszalvéta, ami lassacskán magába szívja a 2007-es évjáratot.

A vacsora vége felé Peti felfedezi a kalodaként köréépített gyerekülésből, hogy a zenekari pulpituson kiváló fényes dolgok vannak. Az első adandó alkalommal (ehhez a vacsora utáni ajándékozást választja, ami megosztja Anyu és Apu figyelmét) kimászik a kalodából és máris a szaxofon billentyűinek feszegetésével múlatja az időt. A szaxofonos halálra vált arccal emeli fel – a szaxofonját, aminek végéről Petike csüng alá. Apa elnézést kér, és érdeklődik az okozott kár értéke felől.

A nyitótánc alatt Peti (3,5) Apa (37 és percenként +1) ölében ül mozdulatlanul. “Mégis volt értelme a KravMaga edzésnek” – gondolja Apa, aki a jól megtanult bénító fogást alkalmazza éppen.

A nyitótáncot követően Anya huncutul kacsint Apára: “Mikor is táncoltunk utoljára?” Így Peti szabadul a fogságból egy “Legyél jó!” felkiáltással, és Anya és Apa elindulnak a táncparkett felé. Még visszanéznek, Peti pedig békésen ül a székén. 3 perc múlva – a dal végén – Józsi, az ügyeletes főpincér visszaakasztja a poroltót a helyére, mert a felborított gyertya által meggyújtott asztal már nem lángol.

Apa és Anya eldöntik: a menyasszonytáncot még megvárják, aztán irány haza, Petit ágyba kell dugni.

Ettől a perctől Anya és Apa az asztaluktól figyelik a boldog násznép mulatozását, mert Petit nem lehet egyedül hagyni még egyszer – annyi pénz momentán nincs Apunál kárrendezésre.

A menyasszonytánc ideje végre eljő, letudják vicsorítva a kötelező táncos kört, majd egy “Sziasztok, köszönjük a meghívást” kiáltással már fél lábbal az autóban vannak.

A násznép megkönnyebbülten figyeli, ahogy Petikét terelgetik a kijárat felé – mindjárt 1 óra, most indul a buli igazán…

Semmi bajom a kisgyermekes szülőkkel vagy a csemetékkel. Ezzel együtt egy 3 éves gyereknek nem jó az esküvőn lenni. Neki sem jó, a szülőknek sem, a násznépnek sem. Az alábbi javaslatok egyike lehet a megoldás.

1. 14+ jelzés, azaz kérjük, hogy 14 év alatti gyereket senki ne hozzon.

2. Gyereksarok animátorral, aki vigyáz a gyerekekre és értelmes elfogaltságot ad nekik.

3. Babysitter, aki a szálláson vigyáz a gyerekekre, és ágyba dugja őket legkésőbb 10 órakor.