• zenekar az esküvőre
  Esküvői zene

  Hogyan találjunk megfelelő zenekart?

  A zenekarválasztás igen emberpróbáló feladat. Bár az internet korában jócskán lecsökkent az ezzel töltött idő, mégsem árt átgondolni, mik azok az alapvető kritériumok, amiknek meg kell felelnie az esküvői zenekarunknak.

  A jó zenekart onnan lehet felismerni, hogy maximálisan kiszolgálják a közönség igényeit. Tudnak alkalmazkodni minden szituációhoz, fel tudják mérni, hogy mikor milyen stílusú zenét kell bevetni ahhoz, hogy a jó hangulat folyamatosan szinten legyen tartva. A zenekar az egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – eleme egy esküvőnek, hiszen a leves ízét, hőmérsékletét hamar elfeledik, viszont a hangulatra sokáig, még évek múlva is emlékezni fognak.

  A jó hangulat fenntartásához a megfelelő tapasztalat, rutin, képzettség, technikai felszereltség, repertoár, megjelenés és nem utolsó sorban a zene szeretete elengedhetetlen.

  A vacsora alá aláfestő zenét érdemes kérni: jazz standard-eket, instrumentális dalokat, egy kicsit halkabban, hogy a közönség tudjon az asztaloknál beszélgetni, ismerkedni a mellette ülőkkel. A meghitt hangulat miatt ilyenkor nincs is szükség másra. A vacsora végén pedig az ifjú pár nyitótánca élesen elkülönül az addigi aláfestő zenétől. Ilyenkor a ceremóniamester vagy a zenekar vezetője megkéri a vendégeket, hogy mindenki fáradjon a táncparketthez és onnan tekintsék meg az ifjú pár első közös táncát. 

  A nyitótánc után a zenekar célja, hogy minél több embert marasztaljon a táncban, ezért először mindenképpen közkedvelt, nem túl gyors – de nem is lassú – zenéket kell játszani, hogy kedvet csináljunk az est következő részéhez. Természetesen vannak olyan örökzöldek – mint pl. David Lee Roth: Just a Gigolo, vagy magyarok közül Illés, Omega, Hungária – amelyek kortól és nemtől függetlenül sikert szoktak aratni.

  A buli további részében vannak olyan nagy slágerek, amelyeknek senki nem bír ellenállni. Hogy egy pár ilyet említsünk: Demjén-Szerelemvonat, KFT-Afrika, Edda-Kör vagy pl. a Neoton-Nyár van c. slágere. Hatalmas sikere van a szirtaki táncnak, de az est előrehaladtával akár a cigány-zenés mulatós blokknak, akár a funky, latin valamint a rock műfajnak is.