• mit-csinál-a-szertartásvezető
  Esküvőszervezés

  Szertartásvezető. Mi az?

  Sokan hívnak az esküvő helyszínére anyakönyvvezetőt… illetve hívnának, de sok helyre vagy ki sem mennek vagy csak elképesztő feltételekkel. Azt pedig, hogy esetleg angolul és magyarul is megszólalnak-e szinte nem is merjük már megkérdezni. Ezt megoldandó ajánljuk a szertartásvezetőt, aki bármilyen helyszínen képes a hivatalos szertartáshoz hasonló, de annak hibáit nélkülöző szertartást végezni.

  A szertartásvezető a polgári szertartás menetrendjét és megjelenését követi, de messze jobban a párra van szabva maga a szertartás. A párral egyeztetett szövegeket mondja, és olyan elemeket is használ, amiket csak arra az alkalomra kérnek tőle. Ez amolyan “szertartás update”. Ekkor a családjogi nyilatkozatot az anyakönyvvezető hivatalában az esküvő előtt néhány nappal érdemes megtenni két tanúval, aláírni az anyakönyvet, és a lagzi helyszínén pedig fogadalmat tenni egymásnak a szertartásvezető és a család előtt.

  A fenti “finomságokon” kívül a legfontosabb különbség, hogy az anyakönyvvezető családjogi köteléket hoz létre a polgári szertartás során, azaz hivatalos szertartást tart. A szertartásvezető által tartott szertartás azonban nem köti össze jogilag a párt. Az, hogy a násznéppel ezt közlik-e, természetesen a pár dönti el.

 • esküvői menü
  Esküvői kiegészítők,  Esküvőszervezés

  Az igazán megkomponált esküvői menü

  Gregor Klöter nemhiába kapta meg az egyik legrangosabb gasztronómiai “jelvényt”: folyamatosan megújuló ételkülönlegességei az ízhatáson felül többletjelentést is hordoznak. A mesterszakácsot a klasszikus esküvői menüről kérdeztem. 

  “Fontosnak tartom, hogy megismerjem a jegyeseket, mielőtt kigondolom a menüt. Minden esküvő más, hiszen eltérő kultúrából, környezetből vagy netalán országból érkeznek a párok, és természetesen mások az egyes ételekhez kapcsolodó érzéseik, élményeik is.

  Egy menü megtervezésekor nemcsak az ízhatást, a megjelenést tartom fontosnak, hanem az egészben rejlő jelentést is. Ahhoz, hogy ez a mondanivaló mindenkihez elérjen, mindent magam ellenőrzök, a válogatott alapanyagoktól kezdve egészen a díszítésig. Minden fogás egy új élmény és egyben egy régi emlék is, nem?

  Természetesen a többletjelentés azoknak szól, akik közel állnak a párhoz, vagyis ismerik a családi szokásaikat, kedvenc ételeiket, gasztronómiai hagyományaikat. Az esküvő a házasság főpróbája, így fontos, hogy már aznap tudatosítsuk magunkban, mit hozunk magunkkal a múltból és mi lesz az,  amiben újat teremtünk.”